Wat is klassieke homeopathie

Klassieke homeopathie is een natuurlijke geneeswijze, die door veel onderzoek en ervaring tot stand is gekomen. Het gaat uit van het zelfgenezend vermogen van de levenskracht van de mens. Dit zelfgenezend vermogen zorgt ervoor dat we weer beter worden na een griepje of verkoudheid. Dit gebeurt meestal vanzelf of na wat rustiger aan doen.
Soms is er een verstoring van ons zelfgenezend vermogen. We worden dan niet zomaar weer beter, bijv. we blijven moe na griep, of houden hoofdpijn na een hersenschudding. Het kan ook zijn dat we telkens weer opnieuw ziek worden, bijv bij een bijholteontsteking. Homeopathische geneesmiddelen geven het lichaam een prikkel tot zelfherstel.

Dr Samuel Hahnemann (1755-1843) is de grondlegger van de klassieke homeopathie. Hij ontdekte dat een stof die bepaalde ziektesymptomen kan opwekken, in staat is diezelfde symptomen te genezen. Dit wordt het gelijksoortigheid principe genoemd en is één van de belangrijkste uitgangspunten van de klassieke homeopathie. Homeopathische medicijnen worden gemaakt door de stof te verdunnen en te schudden. Dit wordt potentiëren genoemd.

Verschillende vormen van homeopathie
Als klassiek homeopaat heb ik een opleiding van 6 jaar gevolgd. Een consult duurt anderhalf uur en hierna zoek ik de middelen die bij uw situatie passen.
 

Er is een meer eenvoudige homeopathie ontwikkeld om het makkelijker te maken voor mensen om zelf middelen te kunnen bepalen. Deze middelen zijn te koop bij de drogist. Dit is de klinische homeopathie. Hierbij neem je een middel voor de lichamelijke klacht die je op dat moment hebt. Bijvoorbeeld Arnica na een val. Het is dus eigenlijk dezelfde denkwijze als de reguliere geneeskunde alleen dan met homeopathische middelen, je kijkt niet naar het onderliggende probleem.
Nadeel hiervan is dat je het probleem op emotioneel niveau dus niet oplost en de klacht meestal weer terugkomt of er komt iets anders voor in de plaats.