Zwangerschap & bevalling

Het wonder van een kindje in je buik kan je vervullen met enorme blijdschap en tegelijkertijd is het ook een spannende tijd. Je ervaart allemaal veranderingen in je lijf, sommige vrouwen voelen zich alleen maar geweldig, maar een groot deel ervaart ook symptomen die niet zo prettig zijn. Denk maar aan bijvoorbeeld misselijk zijn, moeheid, slecht slapen, constipatie, aambeien of bekkeninstabiliteit en later in de zwangerschap maagzuur.

Emotioneel gebeurt er ook van alles, het gevoel dat je de verantwoordelijkheid krijgt over een klein mensje wat totaal afhankelijk van jou is “kan ik dat wel”?  Of het gevoel dat je vrijheid straks helemaal weg is. De spanning voor de bevalling zelf, gaat alles wel goed? De verandering in je hormoonhuishouding maakt het vaak ook niet gemakkelijker, je voelt je labiel en bent veel gevoeliger dan anders Dat hoort er allemaal bij…. Toch?

Inderdaad zijn dit allemaal symptomen van een gezonde zwangerschap. Maar er zijn gradaties in de symptomen, als je veel last hebt van de ‘zwangerschapskwalen’ kan het je flink belemmeren in het genieten van je ‘blijde verwachting’.

Hierbij kan homeopathie je helpen! Er zijn heel goede middelen die kunnen helpen om de klachten te verminderen. Niet alleen bij de lichamelijke klachten maar ook bijvoorbeeld als je erg gespannen bent en hierdoor niet lekker in je vel zit.

Lees hieronder hoe ik je hierbij kan ondersteunen.

Begeleiding zwangerschap
Als je zwanger bent of wilt worden kun je bij mij een afspraak maken voor een eerste consult. Hierbij gaan we kijken waar jij behoefte aan hebt en/of van welke symptomen jij last hebt. Ik ga een plan maken hoe jij je zwangerschap zo fijn mogelijk kan beleven. Hierna hebben we maandelijks (telefonisch) contact hoe het met je gaat en wat je nodig hebt.

NB De homeopathische behandeling is naast je normale consulten bij je verloskundige of gynaecoloog.

 

Begeleiding bevalling
Als er problemen ontstaan tijdens de bevalling kan homeopathie ook ingezet worden. As de weeën stilvallen bijvoorbeeld, of je bent erg gespannen, er zijn dan middelen die dit weer op gang kunnen brengen en je kunnen helpen te ontspannen. Ik overleg dan met je verloskundige wat er mogelijk is.

Je krijgt van tevoren een pakketje met middelen van mij mee die evt. nodig zijn. Tijdens de bevalling zal ik telefonisch bereikbaar zijn.

 

Na de geboorte
Homeopathie kan helpen bij:
Lichamelijk herstellen: Als je veel last hebt van een knip /inscheuren of je kan moeilijk plassen of je hebt last van aambeien door het persen, of bij andere ongemakken helpen homeopathische middelen om dit te herstellen of te verzachten.

Borstvoeding: Soms komt deze lastig op gang of heeft je kindje moeite om de borst te accepteren. Ook bij kloven of borstontsteking zijn er helende middelen.

Emotionele balans: Het herstellen van je hormonale balans kost tijd. Kraamtranen zijn heel normaal en ook onzekerheid hoort bij de kraamtijd. Soms is het echter moeilijk om hier mee om te gaan of het duurt wel erg lang voordat je je weer een beetje jezelf voelt. Je kan ook teleurgesteld zijn omdat de bevalling niet zo gegaan is zoals jij je voorgesteld had. Samen gaan we kijken waar dit vandaan kan komen en welke middel het beste bij jou past op dat moment.

Problemen bij je baby: Zoals hierboven aangegeven kan het aanleggen bij je baby soms lastig zijn. Ook kan je kindje buikkrampjes hebben, slecht slapen, veel huilen of gewoon niet lekker in zijn/haar vel zitten. Homeopathie helpt heel goed bij kinderen. Het gaat ook goed samen met bijvoorbeeld osteopathie.

 

Oxytocine:
Dit hormoon wordt regelmatig ingezet om de baarmoeder te stimuleren om na de bevalling weer samen te trekken, de borstvoeding te stimuleren (vaak met behulp van een neusspray). Oxytocine wordt door de vrouw zelf aangemaakt en heeft dan positieve effecten zoals bijv. de binding met je kindje en het toeschieten van de melk. Als het ook synthetisch wordt gegeven verstoort dit de natuurlijke aanmaak hiervan en kan het negatieve gevolgen hebben:

Bij vrouwen:
Een vervreemd gevoel van zichzelf. Geen band met het kindje voelen. Geen enkele zin meer tot seksueel contact. Ook niet na een jaar of zelfs langer: het gevoel voor seks is weg. Irritatie naar de partner en boze gevoelens. Een 'vlak' gevoel: alle vreugde is weg. Borstvoeding komt moeilijk of niet op gang.

Bij je kindje:
Darmkrampjes. Ernstige slaapproblemen. Baby’s schrikken van het minste geluidje wakker. Te alert zijn. Overstrekken bij huilbuien, toestanden bij de verzorging en in de omgang. Baby’s die te of juist helemaal niet aanhankelijk zijn, niet getroost willen worden of worden onrustiger als door bij de vader of moeder te liggen.

Heb je het gevoel dat dit op jou van toepassing is dan is het zinvol om hiermee aan de slag te gaan. Door het opschonen van het lichaam gaan de oxytocine receptoren zich resetten en kan de natuurlijke aanmaak van de oxytocine weer worden gestimuleerd.

 

Prijzen
Samen kijken we wat jij nodig hebt. Wil je een volledige begeleiding of alleen een ‘pakketje’ voor bij de bevalling? Het alleen ontstoren van oxytocine behoort ook tot de mogelijkheden Dit kunnen we bespreken tijdens een eerste (vrijblijvend) telefonisch gesprek of tijdens je eerste consult.

Homeopathie wordt (gedeeltelijk) vergoed in je aanvullende verzekering.